anarxeio.gr

732

Καταχωρήσεις

σε: 

από:  και από:

Μπροσούρες

Βιβλιοθήκη

Συγγραφέας:

συλλογικό-διάφοροι

Εκδότης:

άγνωστος-διάφοροι

Πόλη:

Πάτρα

Έτος έκδοσης:

2006

Αρχείο

Αυτονομία και κοινωνικά κινήματα
content Image

Συγγραφέας:

συλλογικό-διάφοροι

Εκδότης:

άγνωστος-διάφοροι

Πόλη: Πάτρα

Χρονολογία έκδοσης: 2006

Είδος: Μπροσούρες | Σελίδες: 60

donwload icon Κατεβάστε σε μορφή PDF: [2.55]

ανέβηκε απο χρήστη: Liakos

Περιγραφή:

Καταγραφή εμπειριών και κριτική αποτίμηση των φοιτητικών κινητοποιήσεων του Μαΐου-Ιουνίου 2006 από μετέχοντες φοιτητές στη Πάτρα.

Περιεχόμενα:

editorial...
Τα κινήματα στον χώρο της εκπαίδευσης      
και οι εσωτερικές τους αντιφάσεις: μια
απόπειρα θεώρησης τους στα πλαίσια του
ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού....
Η εμπειρία του ιούνη ‘06...
Λίγα λόγια για την ανοιχτή συνέλευση....
Για το πρόταγμα της αυτονομίας...
Κάποια συμπεράσματα, σε κάποια
χρονική στιγμή....
Και…
Η «ιστορία» ενός μικρού εγχειρήματος…
Τα πρώτα Εαακ της Πάτρας, και η  
Αντιπαράταξη Φοιτητών Πάτρας...
Το περιοδικό Τριαντάφυλλο...

Editorial:

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι οι υπογράφοντες τα παρακάτω κείμενα είμαστε μια εφήμερη σύνθεση που προέκυψε μέσα από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση τον Ιούνη του 2006 στην Πάτρα.

Δράσαμε μέσα σε συνελεύσεις, καταλήψεις, συντονιστικά, πορείες μαζί με πολλούς άλλους  συντρόφους  και  συναγωνιστές.  Μέσα  από  αυτές  τις  διαδικασίες  ζήσαμε  μια κοινότητα  αντιλήψεων  και  προβληματισμών.  Με  τις  όποιες  εμπειρίες  είχε  ο  καθένας μας προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις στην προώθηση των σκοπών του κινήματος.

Μέσα στις όλες διαδικασίες είδαμε και ζήσαμε αρκετά πράγματα, πολλά εκ των οποίων κάποιοι  από  μας  τα  είχαμε  ξαναδεί.  Είδαμε  να  επαναλαμβάνονται  καταστάσεις  και διαλεκτικές που τελικά αναπτύσσονται μέσα σε κάθε κοινωνική δυναμική διαδικασία.

Η σκοπιά μας είναι ούτε ουδέτερη, ούτε «αντικειμενική». Δεν διέπεται από άθραυστες νομοτέλειες, ούτε διεκδικεί κάποιου είδους αλάθητο. Δοκιμάσαμε  να  βάλουμε  τις  ιδέες  και  τις  αντιλήψεις  μας  σε  δοκιμασία.  Βρήκαμε
προβλήματα και αντιφάσεις. Είδαμε πολύ κόσμο να τίθεται σε κίνηση και να ξεπερνάει έστω και προσωρινά τα δεσμά που του επιβάλλει μια κοινωνία «ειρήνης», «ακινησίας», «τέλματος». Οι συλλογικές διαδικασίες ξαναμπήκαν στη ζωή μας. Μάθαμε ο ένας από τον άλλον.

Για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να καταγράψουμε και να αναλύσουμε, από τη σκοπιά μας, όσα ζήσαμε αυτόν τον Ιούνη. Θεωρήσαμε σκόπιμο να τα συνδέσουμε με  στιγμές  και  γεγονότα  του  παρελθόντος  μέσα  από  περιγραφές  συντρόφων,  για  να αναδείξουμε το κρυφό ιστορικό νήμα που τα συνδέει.

Κίνητρό  μας  η  καταγραφή  και  διατήρηση  της  κινηματικής,  συλλογικής  μνήμης, απέναντι στη λήθη και την αμνησία, που τείνουν να γίνουν καθεστώς. Σκοπός μας δεν είναι να πούμε ή να δείξουμε στον οποιονδήποτε τι πρέπει να κάνει. Σκοπός μας είναι να καταθέσουμε τη δική μας αντίληψη, ώστε να βοηθήσουμε σε μια ευρύτερη συζήτηση σε σχέση με τα ζητήματα που διαπραγματευόμαστε. Μόνη μας ανταμοιβή, η κρυφή ελπίδα να φανεί η καταγραφή αυτή στοιχειωδώς χρήσιμη σε ανθρώπους, που έχουν παρόμοιους προβληματισμούς.

Υ.Γ Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε προκαταβολικά ότι παρά τη – συχνά έντονη – κριτική που ασκούμε σε διάφορες αντιλήψεις, αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες όλων μέσα στο
κίνημα και τις σεβόμαστε, σε ένα επίπεδο.

Tags:

εκπαίδευση, φοιτητικό κίνημα

Σχόλια του uploader:

anarxeio.gr
  • Το αναρχείο δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται από τα μέλη της Διαχειριστικής Ομάδας του black-tracker.gr. Στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχαμε, μεταξύ άλλων, στη Σ.Ο. του περιοδικού Blackout

Για επικοινωνία με το anarxeio στείλτε e-mail στο info {at} black-tracker.gr