anarxeio.gr

732

Καταχωρήσεις

σε: 

από:  και από:

Περιοδικά

Βιβλιοθήκη

Συγγραφέας:

συλλογικό-διάφοροι

Εκδότης:

Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΑΣΟΕΕ

Πόλη:

Αθήνα

Έτος έκδοσης:

2009

Αρχείο

Προβοκάτσια Νο06 - "Δεκέμβρης '08"
content Image

Συγγραφέας:

συλλογικό-διάφοροι

Εκδότης:

Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΑΣΟΕΕ

Πόλη: Αθήνα

Χρονολογία έκδοσης: 2009

Είδος: Περιοδικά | Σελίδες: 68

donwload icon Κατεβάστε σε μορφή PDF: [4.99]

Περιγραφή:

Η ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ είναι ένα περιοδικό έντυπο που συντάσσεται και εκδίδεται από τα άτομα που συμμετέχουν στην ανοιχτή συνέλευση του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ασοεε.

Τα κείμενα που την απαρτίζουν κάθε φορά σχετίζονται με ευρύτερα κοινωνικά θέματα και είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών, καθώς προκύπτουν από τη συνδιαμόρφωση, μέσα από την πολιτική ζύμωση των ατόμων που συμμετέχουν στις αντίστοιχες κουβέντες. Επίσης, πέρα από το περιεχόμενο, μας εκφράζει και η εμφάνιση του εντύπου, εφόσον το στήσιμό του γίνεται από εμάς (όχι δηλαδή από κάποιον επαγγελματία γραφίστα), συνεπώς αντικατοπτρίζει μια δική μας αισθητική.

Το παρόν τεύχος ξεκινάει με τις μαζικές απεργίες πείνας των κρατουμένων του Νοέμβρη, καθώς θεωρούμε ότι ένα τόσο κινηματικό γεγονός εντός των φυλακών και πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο. Κατά τα άλλα, το έντυπο είναι ως  επί το πλείστον, μονοθεματικό και αναφέρεται στα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008. Θεωρήσαμε σημαντικό να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτά, αφενός, επειδή αποτελεί ένα αξιόλογο ιστορικό σημείο αναφοράς, χάρη στον εξεγερσιακό του χαρακτήρα και αφετέρου, επειδή δράσαμε πολιτικά, τόσο συλλογικά όσο κι ατομικά, τις μέρες εκείνες και πιστεύουμε πως η ιστορία οφείλει να (κατα)γράφεται από τα κάτω, από εκείνα τα κοινωνικά κομμάτια δηλαδή, που τη βιώνουν και τη διαμορφώνουν ως ενεργά υποκείμενα κι όχι απλά ως εξωτερικοί παρατηρητές/κριτές.

Τα κείμενα που θα συναντήσετε σε αυτό το τεύχος αφορούν την καταγραφή γεγονότων, εμπειριών και τις απόψεις μας σε σχέση με θεσμούς και έννοιες (για π.χ ΜΜΕ, βία κτλ) που έπαιξαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το ρόλο τους στην εξέγερση, ενώ στο τέλος υπάρχουν και βιωματικά κείμενα κάποιων από εμάς που ένιωσαν την ανάγκη να γράψουν κάτι πιο προσωπικό αναφορικά με εκείνη τη χρονική περίοδο.

Το χρονικό κυμαίνεται από τις 6/12/08 εως τις 26/1/2009. Η καταγραφή σταμάτησε την εν λόγω ημερομηνία, όχι επειδή θεωρούμε ότι οι δράσεις τελείωσαν εκεί, αλλά επειδή βλέπουμε τα συγκρουσιακά γεγονότα που ακολούθησαν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων ως τα τελευταία που απέπνεαν ακόμα τον εξεγερσιακό «αέρα» του Δεκέμβρη στους δρόμους του μητροπολιτικού κέντρου.

Ο απολογισμός της εξέγερσης και μια βαθύτερη κριτική για το τι (δεν) έγινε δεν αποτελεί αντικείμενο του συγκεκριμένου τεύχους.

Tags/Θεματικές: εξέγερση, Δεκέμβρης 2008, φυλακές

Tags:

δεκέμβρης 2008, κοινωνικές εξεγέρσεις, φυλακές

Σχόλια του uploader:

anarxeio.gr
  • Το αναρχείο δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται από τα μέλη της Διαχειριστικής Ομάδας του black-tracker.gr. Στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχαμε, μεταξύ άλλων, στη Σ.Ο. του περιοδικού Blackout

Για επικοινωνία με το anarxeio στείλτε e-mail στο info {at} black-tracker.gr