anarxeio.gr

332

Ταξινομήσεις

σε: 

από:  και από:

Ομάδα-Συλλογικότητα

Βιβλιοθήκη

Albums

Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Τούμπας

Εκδότης:

Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Τούμπας

Πόλη: Θεσσαλονίκη

Κατηγορία: Ομάδα-Συλλογικότητα

.

Εξωτερικός Σύνδεσμος

Περιγραφή:

Γιατί «ανοιχτή συνέλευση»;

Ανοιχτή συνέλευση γιατί oοποιοσδήποτε / οποιαδήποτε θέλει, μπορεί να έρθει και να συμμετάσχει ισότιμα και με ανιδιοτέλεια στη συνέλευση. Λειτουργούμε χωρίς ιεραρχίες και χωρίς αντιπροσώπευση. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται και συνδιαμορφώνονται από το σύνολο των συμμετεχόντων.

Γιατί «αγώνα»;

Αγωνιζόμαστε άμεσα και αδιαμεσολάβητα για την απόκτηση όλων αυτών που μας αναλογούν, βάζουμε φρένο στη συνεχόμενη υποβάθμιση των ζωών μας, δημιουργούμε δομές αντίστασης και αλληλεγγύης.

Γιατί «κατοίκων Τούμπας»;

Δραστηριοποιούμαστε στη γειτονιά της Τούμπας, θέλουμε να προάγουμε τη γνωριμία και την αυτοοργάνωση σε επίπεδο γειτονιάς. Θέλουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας, επιδιώκουμε να μετατρέψουμε το κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Αγώνα (πρώην νεανικό σταυροδρόμι) σε πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για την κοινωνική και πολιτισμική ζύμωση μας.

Ποιοι είμαστε

Είμαστε εργαζόμενοι/ες, υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι/ες, φοιτητές/ιες ανεξαρτήτως ηλικίας και καταγωγής. Ξεκινήσαμε τον Μάιο του 2011 με συνελεύσεις στην πλατεία του Αγ. Θεράποντα. Συνεχίσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συζητώντας για θέματα που αφορούν τις ζωές μας. Στις 27 Οκτωβρίου καταλάβαμε τον εγκαταλελειμμένο χώρο «νεανικό σταυροδρόμι». Έκτοτε στεγάζουμε εκεί τις δραστηριότητές μας.

Τι κάνουμε

Οργανώνουμε συζητήσεις, εκδηλώσεις, δράσεις ενάντια στην απαξίωση των ζωών μας (ρεύμα, νερό, στέγαση, υγεία, παιδεία, περιβάλλον). Πραγματοποιούμε πολιτισμικά δρώμενα (π.χ. συναυλίες, προβολές, παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις) και δράσεις κοινωνικής γνωριμίας αλληλεγγύης (π.χ. συντροφικές κουζίνες, καφενείο).

Πώς λειτουργούμε

Μοναδικός φορέας λήψης αποφάσεων είναι η συνέλευση μας που γίνετε κάθε Πέμπτη 19:00 στο Κοινωνικό κέντρο Αγώνα. Λειτουργούμε στη βάση της οριζόντιας κοινωνικής οργάνωσης, οποιαδήποτε δραστηριότητά μας συνδιαμορφώνεται από τους συμμετέχοντες της συνέλευσης.

Κάθε φορά υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων που διαμορφώνεται και ιεραρχείται στην αρχή της συνέλευσης. Η αντιμετώπιση των θεμάτων γίνεται ένα προς ένα και η λήψη απόφασης για το καθένα διαδοχικά. Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν κυκλικά τους ρόλους του συντονιστή-εισηγητή και του πρακτικογράφου.

Ο ρόλος του συντονιστή είναι να σχηματίζει και να τηρεί την ατζέντα, να δίνει τον λόγο διαδοχικά σε αυτούς που τον ζήτησαν, να καλεί σε λήψη απόφασης αφού έχουν τοποθετηθεί όλοι, να ζητάει επώνυμα διαθεσιμότητες για δράσεις – εργασίες και να λήγει τη συνέλευση.

Ο ρόλος του πρακτικογράφου είναι να καταγράφει τα θέματα και τις αποφάσεις, τις ενημερώσεις που έχουν γίνει, τα ραντεβού για επικείμενες δράσεις, συνελεύσεις κλπ,  διαθεσιμότητες για δράσεις – εργασίες, να διαβάζει τα πρακτικά στο τέλος της συνέλευσης και να τα αναρτά διαδικτυακά και έντυπα.

Επιθυμούμε να παίρνουν τον λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, για αυτό τοποθετούμαστε σύντομα και περιεκτικά επί του θέματος. Προκειμένου η συνέλευση να κυλάει ομαλά και να είναι λειτουργική προσπαθούμε να μην κάνουμε διάλογο και να μην διακόπτουμε.

Ο καθένας/μία μπορεί και πρέπει να σηκώσει το χέρι του/της για να πάρει τον λόγο. Μπορεί αν θέλει να αναλάβει τους παραπάνω ρόλους δηλώνοντάς το στην αρχή της συνέλευσης. Μπορεί επίσης να δηλώσει διαθεσιμότητα για οποιαδήποτε δράση – εργασία, συμμετέχοντας ενεργά στην υλοποίηση των κοινών μας αποφάσεων.

Με την επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου λειτουργίας, στόχος μας είναι η εξοικείωση όλων μας με μια συλλογική διαδικασία διαφανή, ξεκάθαρη και άμεση, ώστε να αποφεύγεται η προσωπική προβολή και η δημιουργία παγιωμένων ρόλων και άτυπων ηγεσιών.

Βιβλιοθήκη:
Albums:
anarxeio.gr
  • Το αναρχείο δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται από τα μέλη της Διαχειριστικής Ομάδας του black-tracker.gr. Στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχαμε, μεταξύ άλλων, στη Σ.Ο. του περιοδικού Blackout

Για επικοινωνία με το anarxeio στείλτε e-mail στο info {at} black-tracker.gr